Haber

Yaşlı insanlar için sağlık ve esenlik etkinliği

Yaşlı bireyler için sağlık ve huzur etkinliği

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gerontoloji Anabilim Dalı ile Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yaşlı bireylerin daha sağlıklı, aktif ve huzurlu olması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, “Yaşlılarımıza fizik tedavi, pilates, yoga gibi sosyal alanlarda paylaşımda bulunabilecekleri bir ortam sunmaya çalıştık. insanların yaşam kalitesi.”

OMTEL Otel’de düzenlenen etkinliğe çok sayıda yaşlı katıldı. Yaşlı vatandaşların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmelerinin amaçlandığı etkinlikte OMÜ Gerontoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından ısınma, tanışma, yoga, kuru üzüm eğitimi, limon tanı ve nefes eğitimi gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinlikler sırasında yaşlı bireyler çok eğlendi.

“Bu etkinliklerin onlar için çok iyi olduğunu iyi biliyoruz”

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, “Nüfus üzerinde bir çalışma yaptık. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz bünyesinde yer alan ve ilimizde yaşayan bu grubu bir araya getirdik. Bu aktivitemizde üniversitemizin alt yapısını kullanıyoruz. Fizik tedavi, pilates, yoga gibi sosyal alanda paylaşımda bulunabilecekleri bir ortam sunmaya çalıştık. Bu ve benzeri aktiviteler bireylerin yaşam kalitesine dokunan ve oldukça aktif aktivitelerdir. Bireylerin yaşam kalitesini artırmak istiyoruz. konuştu.

“Onlar için daha ne yapabiliriz ki o yüzden buradayız”

Etkinlik hakkında bilgi veren OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Esra Erdoğan, “Toplumumuzda her geçen gün artan nüfusun sağlıklı ve etkin bir şekilde yaşlanmasını sağlamak ve yaşlı bireylerle tanışmak amacıyla düzenlediğimiz etkinlik için buradayız. Amacımız yaşlı bireyleri doğayla bütünleştirmek, doğadaki sağlıklarını iyileştirmek, kaslarını güçlendirmek, stabilite sorunlarını çözmek ve aktif yaşlanmalarını sağlamak. Bu nedenle buradayız.”

“7 huzurevinde 450 yaşlımız var”

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, “Bu olaydan önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın öncelikli amaçlarından biri de ülkemizdeki tüm yaşlıların huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak. 7 huzurevinde 450 yaşlı.Doğal olarak bunlar kurum bakımında olan yaşlılarımızdır.Yaşlılarımıza kurum dışında da politikalarımız devam etmektedir.Ülkemizde yaşlı nüfus artmaktadır.Yaşlı nüfus artarken biz orta vadeli bir gelişmeye ihtiyaç var” dedi.

Etkinliklerin ardından etkinlik sona erdi.

Aktivitelerin faydaları

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü’nden yapılan açıklamada, “Ortalama insan ömrünün artmasıyla birlikte yaşlı birey sayısı giderek artmaktadır. Bu artış, toplumlarda aktif ve sağlıklı yaşlanma kavramının üzerinde durulmasına neden olmuştur. Yaşla birlikte cilt ve bağ dokusunda incelme ve esneklik kaybı, hareketlerde yavaşlama, akciğer kapasitesinde azalma, stabilite sorunları ve kas kütlesinde azalma meydana gelir.Esnekliği arttırdığı, beyin hücrelerinin gelişimini desteklediği görülmüştür. , kas hücrelerini yenileyerek kasları güçlendirir, stabilite hissini güçlendirir, akciğer kapasitesini artırır. Düzenli olarak yoga uygulamaları yapmak yaşlıları gençleştirmez, zindelik ve esneklik katar. Beyin ve beyin hücrelerinin beyin hormonu olarak adlandırılan BDNF seviyesindeki artış, beyin hücrelerinin gelişimini sağlar ve beynin gerilim seviyesini düşürerek yaşlanmayı yavaşlatır. Bunun dışında öğrenme, yeni beceriler edinme, hafıza ve duygusal durum üzerinde birçok etkisi vardır. Alzheimer veya Parkinson hastalığı gibi dejenerasyonu olan hastalıklarda, hastaların beyinlerinde BDNF seviyeleri düşüktür. Yepyeni yoga sistemi sayesinde solunum kapasitesi artar, sindirim ve boşaltım fonksiyonları sisteme girer. Üreme, sınır ve dolaşım sistemleri olumlu etkilenir, hormon stabilitesi sağlanır, bağışıklık sistemi güçlenir. Bol oksijenli kan ile vücuttaki hücreler yenilenir ve vücuttaki iç uyum gelişir. Vücuttaki kas ve kemik yapısı güçlenir. Oluşabilecek kireçlenmeler ve romatizmal ağrılar giderilerek önlenir. Ayrıca çalışma sırasında zihinsel ve sinirsel gerginlik giderilir, etkili bir rahatlama sağlanır. Yaşanan uyku sorunları ortadan kaldırılarak uyku kalitesi artırılır. Kişi sabahları kendini daha dinç ve dinamik hisseder. Bunun sonucunda yaşam kalitesi yükselir. Stres, hareketsizlik, yetersiz beslenme ve nefes alma alışkanlıkları ne yazık ki vücudun daha hızlı yaşlanmasına neden oluyor. Yorgun ve gerilim dolu geçen bir hayat, vücudu hızla çökertir ve ileriki yaşlarda sayısız hastalığa neden olur. Vücudun yaşlanması ile birlikte kişi kendini bitkin ve huzursuz hisseder ve canlılığını kaybedebilir. Yogaya başlamak için asla geç değildir. Çünkü yepyeni yoga sisteminde vücudun yaşı yıllarla değil, omurganın esnekliğiyle ölçülüyor. Sahip olduğunuz omurga ne kadar güçlü ve güçlüyse, vücudunuz o kadar gençtir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu