Haber

Burdur’da Dünya Çevre Günü etkinliği düzenlendi

MUHAMMET FATİH BAŞCI

Burdur5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle Burdurbelediye tarafından Burdur Doğayı korumak ve vatandaşlarda çevre bilinci oluşturmak için göl kıyısındaki halk plajında ​​etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, TEMA Vakfı Burdur Şubesi gönüllüleri ve vatandaşlar katıldı. Ercengiz, “Dünyayı korur, dünya için geliştirir, dünyayı iyi kullanırsak gelecek nesillere güzel bir dünya bırakırız. Bu farkındalık gününde bizleri yalnız bırakmayan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum. .”

Burdur’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında kuraklığa dikkat çekmek için Burdur Gölü kıyısında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte iskeleye ‘Göl yok, Burdur yok’ yazılı çelenk bırakılırken, doğal kök boya ile boyanmış 100 metrelik örtü ile göl kıyısına ‘100’ rakamı yazıldı. Cumhuriyetin 100. yılı.

“GÖLE YÜZDE 95’İN ÜZERİNDE SAFLIKTA SU DEŞARJ EDİYORUZ”

İskeleye bırakılan çelengin ardından açıklama yapan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, şunları söyledi:

“5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla farkındalık ve kutlama yapıyoruz. Aslında 9 yıllık belediye başkanlığımız döneminde ‘Göl Burdur Yoktur’ mottosuyla bir slogan ürettik. Burdur Gölü’nün bizim için çok değerli olduğuna inanıyoruz. Burdur’da yaşam ve Burdur Gölü’nün kuruması halinde bölgenin ekolojik istikrarının, tarımının, hayvancılığın ve insan yaşamının her alanda olumsuz etkileneceğini belirtmiştik. buradan tekneye binerek tekne tipi.Artık iskeleyi, iskeleyi tutan ayaklar bir yana, başlangıç ​​noktası ve bitiş noktasının artık karada olduğunu hepimiz gözlemliyoruz.Belediye olarak dışarıda yaptığımız bazı işlemler oldu. ‘Göl yoksa Burdur da yok’ mottosuyla yola çıktık. Bunların başında Burdur’un katı atık sorununu çözmek için bir adım attık. Şu anda çöpten yılda 1.5 megavat enerji üreten bir tesisimiz var. 220 bin büyükbaş, 450 bin küçükbaş hayvanıyla yılda 1 milyon tondan fazla atık üreten hayvancılık sektörünün ürettiği sera gazlarının ozon tabakasına verdiği zararı ortadan kaldırmak için yılda 3 megavatlık elektrik santralini de devreye aldı. içme suyumuza getirdiği kirliliği ortadan kaldırmak için. Böylece hem katı hem de sıvı gübre oluşumunu sağlayan bir tesise kavuştuk. Göle deşarj edilen atık su tesisimizi modernize ettik. Şu anda göle yüzde 95’in üzerinde saf su deşarj ediyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğimizi de her fırsatta dile getirdik.

“YER SUYUMUZ HIZLA ÇEKİYOR”

Bu nedenle 10 yıldır çevresiyle barışık bir belediyecilik anlayışını sürdürmeye çalışıyoruz. Herhalde bunlar vatandaşlarımız için pek görünür işler değil ama bugün yağmur yağdı diye sevindik. Yer altı sularımız hızla tükenmekte olduğu için su tasarrufu yapmamız gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Gerçek hayvancılık modelleri ve doğru tarım uygulamaları ile bölgenin suyunu doğru kullanarak gelecek nesillere yaşanabilir bir Burdur bırakabiliriz. Aksi halde bir şekilde suyumuzu kaybedersek önümüzdeki yıllarda terkedilmiş bir şehir bulmak çok da uzak değil çünkü bu bölge yaşanabilir bir bölge olmaktan çıktı ve süreç içinde insanlar burayı terk etti. Lütfen vatandaşlarımız çevreye duyarlı olsun, suyuna sahip çıksın, toprağına sahip çıksın, ağacına sahip çıksın, yeşiline sahip çıksın. Bu kış hiç kar görmedik. Bu kış doğru dürüst yağmur görmedik. Bahar aylarında gördüğümüz yağışlar bizleri çok mutlu etti ama bir bakıyorsunuz gölde bir karış bile yükselme yok. Kaybettiğimiz suyun ne kadar büyük olduğunu hepiniz kendi gözlerinizle gördünüz. Çocuklarda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Gençlerimize farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Dünyayı korursak, dünya için geliştirirsek, dünyayı güzel kullanırsak gelecek nesillere güzel bir dünya bırakırız. Bu farkındalık günümüzde bizleri yalnız bırakmayan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum.”

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu