Avustralya’daki Araştırmaya Göre Düşük Yağlı Diyet Kanserin Büyümesini Önleyebilir
CANBERRA, 13 Aralık (Xinhua) — Avustralya’da yapılan bir araştırma, düşük yağlı bir diyetin kanserin büyümesini durdurmanın anahtarı olabileceğini buldu.
Salı günü yayınlanan çalışmada, Güney Avustralya Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü (SAHMRI) ve Adelaide Üniversitesi’nden araştırmacılar, IDH1 gen mutasyonlarına sahip kanserlerin lipitler (tereyağı gibi gıdalarda bulunan yağlar) olmadan büyüyemeyeceğini bularak bu görüşü çürüttüler. diyetin tümörler üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Kan, kemik ve beyin kanserlerinde yaygın olan IDH1 mutasyonu, hücreleri enzimatik fonksiyonlarını değiştirecek şekilde yeniden programlar.
Klinik hematolog ve SAHMRI çalışmasının baş yazarı Daniel Thomas, basın açıklamasında şunları söyledi: “Bir dizi kanser türünde sonuçları tekrarladık ve normal diyeti tamamen yağsız bir diyetle karşılaştırdık ve şaşırtıcı bir şekilde IDH1’li tümörlerin durduğunu gözlemledik. lipitsiz olduklarında büyüyorlar.”
“Diğer tümörlerin aksine, IDH1 mutasyonlarına sahip kanserler lipide bağımlıdır; bu lipitleri yemeleri ve sıfırdan yapmaları gerekiyor,” dedi Thomas.
Thomas ve ekibi bundan sonra, uzun vadede insanlarda bulgularını doğrulamak için çalışacak.
Thomas yine de IDH1 mutasyonu olan kanser teşhisi konan kişilere doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan kaçınmalarını tavsiye ediyor.
Ekip, araştırmanın SAHMRI’nin dünyada IDH1 hedeflemesini proton ve küçük molekül terapileriyle birleştiren ilk kurum olmasını sağlayabileceği konusunda iyimser.
Thomas, “Bu bulgular sonunda, IDH1 kanserlerinin proton tedavisi veya radyoterapi ile tedavisinden sonra iyileşme döneminde hastaların hayatta kalma oranlarının artmasına yol açabilir” dedi.